Hoe overleef ik mijn ouders?

 

Misschien een wat gekke titel voor een lezing. De vraag die dan ook meteen naar voren komt is: Wat moet  ik dan overleven. Hoe reageert mijn lijf/brein hierop?

 

Om met die eerste vraag te beginnen: Wat moet ik overleven? Je moet de manier van reageren van je ouders op jou (en later je omgeving)  en wat dat met je doet overleven. Als alles perfect is (en wanneer gebeurt dat nu), zal er geen reactie van afkeer in je lijf/brein ontstaan. Echter is er door het kleine kind (zelfs al in de baarmoeder), al boosheid voelbaar, dan leert het daarop te reageren. Immers, boosheid is niet veilig en het kind zal naar een niet-veilige wereld worden gedwongen te gaan. Hier komt dus stress bij kijken. Er kunnen hierbij verschillende reacties plaats vinden. Echter altijd zit er angst bij. En hoe we op die angst gaan reageren hangt af van de omstandigheden. Het kan vluchten of vechten worden.

Wat ik in het komende verhaal probeer aan te geven is, welke weg wij afleggen om te komen tot wie we nu zijn als volwassene. Waarom reageren we op welke manier min of meer standaard op bepaalde situaties.

Lees verder >>


© 2021 Het innerlijke kind - realisatie: BMT Media